Groninger Blaarkop

 In Boonspolder lopen Blaarkoppen. 

De Blaarkop is een natuurlijk ras koeien, hetgeen betekent dat ze niet zijn doorgefokt. Deze koeien zijn zowel vlees- als melkkoeien en bestaan al sinds de veertiende eeuw in Nederland. Dit sterke koeien ras heeft weinig klauw problemen en daarom geschikter voor schraal of nat land. 

Rond 1970 tot 2000 hadden de Blaarkop koeien de status ˜zeldzaam ras" door een sterk dalende lijn. Sinds 2000 is de Groninger Blaarkop weer iets meer te zien op het land. Het is een bedreigd ras en verdient het om aandacht en bescherming te krijgen. 

Het onbespoten kruidenrijk grasland waarop ze grazen is misschien niet zo productief als Engels raaigras, maar wel vele malen lekkerder! En erg goed voor de boerenlandvogels en de biodiversiteit.   

De uiterlijke kenmerken van deze koeien zijn dat ze een egaal zwarte of rode vacht hebben met een witte kop met zwarte of rode kringen (blaren) om de ogen. 

Schapen

De oude boerderij wordt in de winter bewoont door Drentse Heideschapen en Schoonebekers.  In de winter grazen ze op Boonspolder, in de zomer op de heide bij Schipborg om de heidevelden in stand te houden.